Opleiding Boekkunst – Academie Berchem – Antwerpen


Lees ook:

Op de website van het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap is een uitgebreid artikel te lezen over de opleiding. Ga naar https://boekbandengenootschap.nl/boekbindopleidingen-deel-1


De opleiding Boekkunst verbindt het ambachtelijke met het kunstzinnige. Naast het leren van alle technieken wordt er veel waarde gehecht aan het maken van een passend ontwerp voor de boekband.
In de hogere graad leer je diverse bindwijzen, waaronder de klassieke Duitse, Franse en Engelse bindwijze en verschillende restauratietechnieken. Ook moderne bindwijzen komen aan bod, zoals de bandzetter, de Japanse band en diverse fantasiebanden. Daarnaast is het belangrijk om de materialen te kunnen bewerken en de technieken te leren, zoals leerschalmen, titelzetten, werken met bladgoud en het maken van kartonnages.

In de specialisatiegraad kan je je specialiseren in een bepaalde richting zoals de klassieke bindwijzen of moderne boekobjecten. Na de opleiding is het mogelijk om als boekrestaurateur, boekbinder of zelfstandig boekkunstenaar te werken.

Kort traject | Duur: 5 jaar | 8 uur per week
Lang traject | Duur: 10 jaar | 4 uur per week
Docent: Katja Clement

Academie Berchem

Onze-Lieve-Vrouwstraat 25
2600 Berchem
03 292 63 00
info.beeld@academieberchem.be

Ga naar https://www.stedelijkonderwijs.be/academieberchem/opleiding/boekkunst-18-jaar voor meer informatie.